Transplantele cu organe crescute în laborator ar putea deveni realitate

de: Florin Cașotă
03 08. 2018

Doar în Statele Unite ale Americii peste 1.400 de persoane așteaptă plămâni pentru un transplant. Nu există destule organe pentru a face față cererii. În curând, pacienții ar putea beneficia de o altă sursă pentru plămâni: laboratorul.

Oamenii de știință de la secția de medicină din Universitatea Texas au publicat o nouă lucrare științifică în jurnalul Science Translational Medicine. În această lucrare ei detaliază modul în care au reușit să creeze plămâni pentru oameni în laborator. Mai mult, ei au realizat un transplat de plămâni unui porc. Operația a fost una de succes.

Pentru a realiza plămânii, oamenii de știință au pornit cu plămâni de la porci din care au eliminat toate celulele și sângele folosind un mix de zahăr și detergent. La final, tot ceea ce a rămas a fost „scheletul” unui plămân.

Mai departe, plămânii au fost introduși într-un recipient ce conținea un mix de substanțe nutritive și apoi au adăugat celule din plămânii porcilor care urmau să primească transplantul. Plămânii au fost lăsăți să crească timp de 30 de zile apoi au fost transplantați celor patru porci.

În două săptămâni de la operație, organele au început deja să realizeze rețele robuste de vase de sânge de care este nevoie pentru ca acestea să supraviețuiască. Peste alte două luni, cercetătorii nu au găsit semne că sistemul imunitar al animalelor să fi respins noii plămâni. Totuși, porcii sunt puși sub observație pentru a vedea efectul pe termen lung.

Este o veste excelentă deoarece organele crescute în laborator din celulele persoanei care va primi transplantul sunt mult mai puțin predispuse să fie refuzate de către corp. Dacă această tehnică ar fi viabilă atunci am putea crește organe în laborator și nu ar mai trebui să așteptăm donații.

Dacă totul merge bine atunci astfel de transplante la oameni ar putea avea loc peste cinci sau zece ani, iar în viitor îndepărtat am putea renunța cu totul la donarea de organe.